Mooie isolatiewerf aan bijgebouw van FIX

Tijdens de lockdown lagen alle werven van FIX stil… Álle werven? Nee, 2 FIX’ers bleven stevig (en met respect voor de nodige veiligheidsmaatregelen ) verder werken.
Zij werkten deze keer niet in scholen maar wel in ons eigen gebouw. Met ondersteuning van de expertise van onze energieverantwoordelijken zorgden zij voor de buitenisolatie van het voorgebouw. Een mooie werf waarbij we veel konden leren. We kijken er al naar uit om gelijkaardige technieken toe te passen in de scholen!

Duurzame oplossing

De werf bestond uit twee delen: De gevelisolatie en de dakisolatie. Daarbij was er bijzondere aandacht voor de verbinding van deze twee zodat er geen koudebruggen zouden ontstaan die de energiewinst teniet zouden doen. Hoe we dat aanpakten kan je zien op het schema hiernaast. Voor de muurisolatie werd gekozen voor een combinatie van verschillende materialen, elk met hun eigen speciale eigenschappen. 

Op de naakte muur werd eerst een laag van 2 cm minerale wol geplaatst. Deze zorgt voor een goede volledige aansluiting op de gevelsteen. Daarop plaatsen we vervolgens een laag van 12 cm PIR (oftewel Polyisocyanuraat voor wie al eens wil winnen met scrabble). Om geen verlies te hebben bij de grond werd de isolatie van de gevel bovendien tot meer dan 60 cm onder het vloerniveau doorgetrokken met cellenglas isolatie. Tot slot werd de gevel afgewerkt met een esthetische laag van thermowood. Deze laag beschermt de isolatie en ziet er bovendien heel stijlvol uit. Na de gevel werd het dak onder handen genomen. Daarbij werd meteen op het dak een laag van 10 cm PIR gelegd. Hierop werd een witte roofing gelegd die de isolatie beschermt en de warmte in de zomer beter afstoot dan een zwarte laag. Dit zorgt voor een koelere binnenruimte onder het plafond.

Het belang van isolatie voor scholen

Scholen die energiewinst willen boeken focussen zich veelal als eerste op het vervangen en beter afstemmen van de verwarmingsketel. Dat is een goed beleid omdat je hiermee op een snellere terugverdientijd mag rekenen. Toch mag ook isolatie niet uit het oog verloren worden. De voordelen van een goede isolatie zijn talrijk. Naast de evidente energiebesparingen die een mooi terugverdieneffect opleveren verhoogt isoleren bovendien je comfort. Je zal minder snel een koudegevoel hebben in de winter. In de zomer is het door de isolatie bovendien koeler in het gebouw, zeker in combinatie met nachtventilatie en/of zonnewering,.. Dit zorgt voor een verhoogde concentratie voor zowel leerlingen als leerkrachten in de klas. En natuurlijk zien de vernieuwde gevels er ook mooier uit in hun vernieuwde jasje. Na zo’n investering wil het oog immers ook wel wat. Dat zie je ook aan onze nieuwe gevel. Al zeggen we het zelf! Het loont daarom de moeite om met de energieverantwoordelijken van FIX te bekijken hoe er meer energiewinst kan geboekt worden en welke rol isolatie daarbij kan spelen.

Met deze werf en enkele andere isolatiewerven in scholen heeft FIX haar expertise op het vlak van isolatie kunnen uitbreiden en verfijnen. We kijken ernaar uit om deze verder te ontwikkelen en aan te wenden in de Brusselse scholen!

Ook in jouw school?

Zijn er ook in jouw school voornemens om het energieverbruik van je gebouwen aan te pakken? Laat je dan ondersteunen door de energieverantwoordelijken van FIX. 
Sam en Saïd begeleiden jou bij het volledige proces en verwijzen ook graag naar allerlei mogelijke subsidiedossiers zoals Energiezorg Op School

Je kan hen contacteren per mail of per telefoon: 
Sam Fockedey - sam.fockedey@fixbrussel.be - 02/523.66.75
Saïd Hammache - said.hammache@fixbrussel.be - 02/523.66.75
 

Overig nieuws

Memorandum FIX 2023

Memorandum: De tien werven van FIX - voor wat Brussel meer nodig heeft

Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX leidt jaarlijks honderd langdurig werkzoekenden op via een tewerkstellingstraject.

Lees verder

Onze directeur in De Tijd

Een goede balans tussen werk en privé is voor FIX een sleutel tot gelukkige werknemers én leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is dan essentieel.

Lees verder

Hoe breng je doorstroom in kaart?

Een positieve en duurzame doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt is de bestaansreden van FIX en onze essentiële impact. Toch is het in kaart brengen van die impact geen sinecure.

Lees verder