FIX kiest voor duurzaam transport

Duurzaamheid is een belangrijke basiswaarde voor FIX. We willen duurzaamheid in de cultuur van FIX laten doorsijpelen tot alle lagen en aspecten van de organisatie. Aandacht voor transport kan daarbij niet ontbreken. Daarom vestigen we graag de aandacht op de verwezenlijkingen van afgelopen jaren.

Onze inspanningen zagen resultaat op 3 gebieden:

  • Sensibiliseren naar een duurzame keuze bij woon-werkverkeer van FIX’ers.
  • Shift naar minder wagens door keuze voor vaste chauffeurs.
  • Duurzame brandstof: Switch naar CNG.
     

I. Woon-werkverkeer

FIX groeit dit jaar naar een organisatie met bijna 100 werknemers. Daarmee neemt onze impact op het milieu zienderogen toe. Maar ook ons potentieel om mee te werken aan een mentaliteitsshift wordt groter. Daarom zet FIX bewust in op het stimuleren van duurzame keuzes rond het woon-werkverkeer.

We houden daarbij enkele troeven achter de hand:

  • Kosten voor een abonnement voor Openbaar vervoer worden volledig terugbetaald.
  • FIX betaalt de maximale kilometervergoeding uit voor FIX’ers die voor de fiets kiezen.
  • Fietsers krijgen een fluo-hesje zodat ze zich ook in de wintermaanden zichtbaar kunnen maken op de weg.
  • Voor FIX’ers die voor de auto kiezen vergoedt FIX slechts het wettelijk bepaalde minimum.
  • FIX heeft slechts heel beperkte parkeerplaats en FIX’ers die met de auto komen moeten zelf hun parkeergeld betalen.

Het helpt daarbij dat FIX’ers hoofdzakelijk in Brussel wonen. Dit beperkt de tijd die aan transport wordt gespendeerd en maakt van elke vervoerskeuze een valabele optie. 33% van de FIX'ers komt met de fiets naar het werk, en meer dan de helft komt met het openbaar vervoer! 4 op 5 FIX'ers laat de auto dus aan de kant staan en kiest voor een duurzame optie. Daar zijn we bijzonder trots op!

Dit wil echter niet zeggen dat we anti-auto zijn. Een rijbewijs is een heel belangrijke meerwaarde voor onze FIX’ers in hun latere zoektocht naar werk. Alle FIX’ers die starten bij FIX en nog geen rijbewijs hebben worden gestimuleerd om hier werk van te maken. FIX’ers die slagen voor hun examen krijgen de kosten hiervan terugbetaald.
 

II. Vaste chauffeurs

Vroeger vertrokken de ploegen van FIX ’s morgens vanuit de hoofdzetel naar hun werf. Dit betekende dat elke instructeur ook chauffeur was en we voor elke ploeg een wagen moesten voorzien. Dat was in de tijd dat we nog 6 ploegen hadden en dat betekent dus 6 wagens. Intussen is het aantal ploegen van FIX gestaag gegroeid tot een verdubbeling van 13 ploegen in 2021. En het aantal wagens? Die teller staat nog steeds op 6! Hoe kan dat? 

Sinds 2017 heeft FIX de logistieke organisatie volledig omgegooid. We koppelden de 
wagens los van de ploegen en installeerden een centrale bevoorrading aan de ploegen. De arbeiders moesten voortaan ook rechtstreeks van thuis naar de werf. Dit spaart niet alleen veel tijd uit. Het stimuleert de FIX’ers bovendien om zelfredzaam te zijn met meer eigenaarschap over de verwachting om op tijd te zijn.

In 2017 werden alle ploegen nog aangestuurd door één FIX’er die tegelijk magazijnier en chauffeur is. Met 13 ploegen is dat tegenwoordig niet haalbaar meer. Intussen bestaat die logistieke ploeg immers uit 2 chauffeurs, een aparte magazijnier én een assistent-magazijnier. Op die manier kunnen we bovendien extra werkervaringstrajecten aanbieden. Zowel magazijniers als chauffeurs zijn namelijk heel gewilde profielen op de arbeidsmarkt. Zo slaat FIX 2 vliegen in één klap!

III. Duurzaam transport: keuze voor CNG

De Brusselse LEZ-normen waren niet mals voor FIX. Met 5 van onze 6 camionetten die reden op diesel betekende dit stevige investeringen in het vooruitzicht. Vanaf 2019 ging dit investeringsplan van start. We kozen hierbij meteen voor het duurzame (en financieel meest haalbare) alternatief van camionetten op CNG. Sinds 2019 investeerde FIX reeds meer 120.000 EUR in 4 nieuwe camionetten. En dit jaar volgt de 5e. Daarmee zullen we landen op een totale investering van 140.000 EUR!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gepubliceerd - 06/05/2021

Overig nieuws

De energieverantwoordelijken van FIX: draaischijf voor duurzaamheid

Naarmate de taken van overheden complexer worden evolueert hun rol en steunen zij steeds meer op partnerschappen voor het vervullen van maatschappelijke opdrachten.

Lees verder

Strategisch Plan 2021-2023

Na een succesvol strategisch plan 2018-2020 is het tijd voor het derde strategische plan van FIX. In de periode van 2021 tot 2023 zal FIX focussen op 3 pijlers om de organisatie structureel te versterken.

Lees verder

Vakantiejobs bij FIX

Deze zomer zet FIX voor het eerst jobstudenten in op onze werven. We bezorgen studenten uit sociale en technische richtingen een werkervaring die aansluit bij hun opleiding.

Lees verder

FIX begeleidt vrouwen naar de bouwsector

In 2021 komen er 3 extra ploegen bij die aan de slag gaan voor de renovatie van Brusselse publieke infrastructuur. 1 van deze ploegen zal exclusief bemand worden door vrouwelijke FIX’ers.

Lees verder