Studenten Odisee en Voka verbinden FIX'ers met werkgevers

Gisteren kwamen studenten personeelsbeleid (HRM) van Odisee op bezoek bij FIX en gingen ze in gesprek met onze arbeiders.
Het was de eerste fase van een samenwerking tussen Odisee, Voka en FIX die onze arbeiders en potentiële werkgevers dichter bij elkaar brengt.

Verfrissende invalshoek voor de opleiding HRM

Bart Moens, docent HRM aan Odisee licht toe: “De opleiding HRM belicht traditioneel vooral de kant van de werkgever, met name in de commerciële sector. Maar het is ook bijzonder interessant om de kant van de werknemer en arbeidsbemiddeling te onderzoeken. Activiteiten zoals vandaag geven de student een concrete ervaring met dat werkveld. Bovendien werkt dit sensibiliserend voor de studenten. Momenten zoals deze werken verbindend tussen de FIX-arbeiders, onze studenten en werkgevers van commerciële bedrijven. Hierdoor zullen onze studenten later ook zelf sneller voor een carrière als arbeidsbemiddelaar zullen kiezen.”

De studenten onderzoeken welke obstakels de zoektocht naar werk bemoeilijken. De theorie uit de opleiding toetsen ze aan de praktijk door in gesprek te gaan met onze FIX’ers. Samen ontdekken ze heel concreet welke factoren eigen aan de arbeider zijn/haar zoektocht naar werk moeilijk maken. Daar wordt ook heel duidelijk feedback over gegeven naar onze arbeiders. Het zijn aandachtspunten waar de arbeiders aan kunnen werken tijdens hun traject bij FIX en erna. Ook voor FIX zijn hier belangrijke lessen uit te trekken. We analyseren met de studenten waar er voor onze organisatie kansen liggen om obstakels verder weg te werken. Daaruit blijkt dat we nog meer kunnen inzetten op praktische methodieken voor de arbeiders zoals sollicitatietraining. Hiermee slaan we immers meerdere vliegen in één klap: praktische tips met betrekking tot zoektocht naar werk, praktisch gericht Nederlands, vertrouwen naar de toekomst,... Dat zijn allemaal aspecten waar we veel waarde aan hechten. 

Tijdens de volgende fase komt Voka in beeld. Op 10 december worden onze FIX’ers uitgenodigd op de talentenmarkt. Daar komen ze rechtstreeks in contact met werkgevers. Ze kunnen hier informatie krijgen over concrete jobaanbiedingen maar ook meer algemeen inspiratie opdoen over hun professionele toekomst. Bovendien worden er ook workshops georganiseerd die de arbeiders kunnen helpen bij hun toekomstige zoektocht naar werk. 

Naast de eerste kennismaking kunnen de FIX'ers bij ons ook sollicitatietraining krijgen. Samen oefenen we het stellen van juiste vragen. - Mazlum, student HRM bij Odisee

Mazlum, student HRM bij Odisee, legt uit: “Naast de eerste kennismaking kunnen werkzoekenden ook bij ons sollicitatietraining krijgen. Samen oefenen we het stellen van juiste vragen. De arbeiders krijgen ook tips mee die ze meteen kunnen inzetten op de talentenmarkt en die ook bij hun latere zoektocht nog van pas komen.” Bovendien zorgen deze activiteiten voor meer waardering en eigenwaarde bij onze arbeiders. Zij krijgen een duidelijk signaal dat het werkervaringstraject bij FIX slechts het middel is naar een toekomstige job in de reguliere arbeidsmarkt.

De talentenmarkt van Voka kadert binnen een breder concept onder de noemer WELT.
Met WELT wil Voka bedrijven sensibiliseren om meer in te zetten op het aanwerven van werknemers uit kansengroepen.
De Talentenmarkt gaat door op 10 december 2019 in Londerzeel. 

Klik hier voor meer info over de talentenmarkt van Voka.

Overig nieuws

Mooie isolatiewerf aan bijgebouw van FIX

Tijdens de lockdown lagen alle werven van FIX stil… Álle werven? Nee, 2 FIX’ers bleven stevig (en met respect voor de nodige veiligheidsmaatregelen ) verder werken.

Lees verder

Build For Water, voor en door jongeren

“Build For Water” is de nieuwste samenwerking tussen FIX en het Beroepenreferentiecentrum Bouw! Gedurende een hele maand geeft FIX aan 15 jongeren een initiatie in de bouw.

Lees verder

600 mondmaskers voor veilige opstart

Sinds 4 mei is FIX weer actief op de werven.
Om dit in alle veiligheid te kunnen doen zijn duidelijke afspraken en correcte maatregelen noodzakelijk.
Het dragen van mondmaskers is hierbij essentieel.

Lees verder

Maatregelen voor een veilige heropstart

Na 6 weken heeft FIX deze week haar reguliere activiteiten opnieuw opgestart.
Om dit in alle veiligheid te kunnen doen is het belangrijk dat we duidelijke afspraken maken en voldoende maatregelen treffen.

Lees verder